PODZIEL SIĘ

W Polsce panuje nieprzerwana moda na używanie przepisów naszych babci, aby smak potraw był jak najbardziej domowy. Nawet w wielkich firmach produkujących żywność, właściciele kupują przepisy od osób, które mają je od wieków. Później w reklamach można użyć sloganu, w którym zawrzemy, że mamy recepturę niezmienioną od wieków. Bardzo dobry sposób prawda? Jeśli chodzi natomiast o osoby indywidualne, to również bardzo często lubimy upichcić coś, co nasze babcie robiły nam gdy byliśmy mali.

Pewnie najlepsze ze wszystkich dań naszej babci, były ich wypieki. Te sławne ciasta z kremem, kremówki, czy pyszne rurki. Wszystkie te rzeczy, kiedy zrobimy na podstawie przepisu naszej babci, przenosi nas kilkanaście, czy kilkadziesiąt lat wstecz. Kiedy to nasza babcia podawała nam jeszcze ciepłe ciastka. Jest to niesamowite uczucie, którego trudno jest opisać słowami. W naszym kraju, w ostatnich latach bardzo często tematami blogów staje się kuchnia i gotowanie. Jak się okazuję, jeśli bloger piszę o gotowaniu i pokazuje jak zrobić jedzenie, które właśnie robiła nasza babcia kilkadziesiąt lat temu, ma dużo większą oglądalność i więcej czytelników.

A jeśli jakiś Youtuber nagra filmik, na którym gotuje ze swoją babcią, to robi furorę w internecie. To wszystko dlatego, że przepisy na ciasta z kremem na przykład, które zrobiła nasza babcia w przeszłości, pomaga nam wyobrazić sobie szczęście tak naprawdę. Niesamowite jest to, że dzięki kubkom smakowym możemy odtworzyć jakąś sytuację. Dlatego zachęcam, aby próbować popytać nasze babcię, lub mamy, czy mają jakieś stare przepisy, spróbujmy zrobić coś dobrego z nich. Na pewno się nie zawiedziemy.

1 KOMENTARZ

  1. Pamiętam jak w kuchni mojej babci dominowy dania z kaszy owsianej lub kaszy jaglanej. Wszystko to smakowało jak nigdzie indziej, a przede wszystkim było bardzo zdrowe.

Comments are closed.