PODZIEL SIĘ

Kuchnia włoska uchodzi za jedną z najbardziej znanych i najbardziej lubianych kuchni europejskich, zaraz obok kuchni francuskiej. Co charakteryzuje kuchnię włoską?
Przede wszystkim, znajdziemy w niej dużo potraw mącznych (wszystkim dobrze znana pizza czy wszelkiego rodzaju pasty) oraz ryb i owoców morza. Często używane są też warzywa, głównie pomidory, cebula czy czosnek, oraz takie przyprawy jak bazylia, oregano, tymianek, estragon, a także parmezan. W kuchni włoskiej znajdziemy również dużo oliwek.
Kuchnia włoska różni się także w zależności od regionu. Na północy kraju najbardziej popularne są sery, dania mięsne (między innymi befsztyk we Florencji czy sos boloński w Bolonii), pizzę, zapiekanki i makarony, podczas gdy na południu bardziej popularne są dania zawierające owoce morza (frutti di mare). Na północy, zwłaszcza w Toskanii i Piemoncie, produkowane są wina chianti, popularne jest także białe wino musujące – prosecco.
Czemu kuchnia włoska zawdzięcza taką popularność? Poza smakiem niezwykle ważna jest łatwość i szybkość wykonania dań. Nie wymaga skomplikowanych technik przyrządzenia. Zamiast tego koncentruje się na prostych, wysokiej jakości i świeżych składnikach. To od nich bowiem zależy smak dania.
Co w swojej ofercie powinna zawierać restauracja włoska? Jeśli chodzi o dania główne, to na pewno: spaghetti, canneloni, pizza, lasagna, tortellini, ravioli, risotto, zupa minestrone, gnocchi czy saltimboca a’la romana. Popularnymi włoskimi deserami są przede wszystkim pyszne lody, ale również znane na cały świat: tiramisu czy panna cotta.
Zobacz też: Restauracja Da Pietro Kraków

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here