PODZIEL SIĘ

Polskie kawiarnie każdego roku odwiedzane są przez tysiące klientów. Dobre miejsce kojarzy nam się z pyszną i aromatyczną kawą, a także możliwością skosztowania czegoś na słodko.

Decydując się na prowadzenie kawiarni, musimy zadbać o jej niezbędne wyposażenie. Potrzebne będą maszyny, urządzenia i inne pozostałe elementy wyposażenia.

W jakie podstawowe sprzęty wyposażyć kawiarnię

Oczywiście najważniejszym urządzeniem w każdej kawiarni jest profesjonalny ekspres do kawy. Trudno jest zdecydować się na jeden konkretny model, ponieważ do wyboru mamy wiele możliwości, ale jednym z najlepszych rozwiązań jest ekspres ciśnieniowy, z funkcją parzenia i spieniania mleka.

Jest to najlepsza opcja dla kawiarni, które usytuowane są w ruchliwym miejscu, do którego codziennie będzie przychodzić setki klientów. Jeżeli osoby odwiedzające nasz lokal potrzebują jak najszybciej wypić pyszną kawę, to ekspres ciśnieniowy będzie doskonałym wyborem.

Kolejnymi ważnymi sprzętami są akcesoria baristy. Powinniśmy więc zamówić temperę do ubijania kawy oraz odbijak, który pomoże odbić ją po zaparzeniu. Dobrze jest także pomyśleć o dzbanku do spieniania mleka i macie tampingowej, aby ubić kawę przed umieszczeniem jej w ekspresie.

Które jeszcze urządzenia gastronomiczne do kawiarni zamówić

Wysokiej klasy ekspres do kawy to bez wątpienia najważniejsze wyposażenie każdej kawiarni. Należy jednak pomyśleć również o dodatkowych urządzeniach gastronomicznych.

Do lokalu serwującego kawę potrzebne są również następujące sprzęty i akcesoria:

piece piekarnicze,blendery i automaty barowe,kostkarki do lodu,urządzenia do produkcji bitej śmietany,czekoladziarki,estetyczne filiżanki do kawy.

Urządzenia zmywające i eksponujące produkty w kawiarni

Do kawiarni trzeba także zakupić zmywarkę gastronomiczną, ale to, o jakich będzie parametrach, uzależnione jest głównie od specyfiki i wielkości danego lokalu. Bardzo ważną kwestią przy wyborze takiego urządzenia jest zwrócenie uwagi na oszczędność wody, energii elektrycznej oraz szybkość działania.

Witryny cukiernicze do ekspozycji ciast i słodyczy to kolejny element wyposażenia wnętrza, bez którego trudno jest sobie wyobrazić dobrze funkcjonującą kawiarnię. Należy ustawić je w widocznym miejscu, aby klienci zamawiający kawę mieli ochotę również na ciasta i kanapki albo słodkie lub słone przekąski.

Jeszcze innym wyposażeniem kawiarni jest chłodziarka na napoje. Pozwoli utrzymać w odpowiedniej temperaturze wszelkie butelkowane produkty, a odpowiednie oświetlenie i przeszklone drzwi w efektowny sposób wyeksponują oferowany towar.

W ekskluzywnej restauracji potrzebna jest także dobra lodówka na wino. Umożliwi ona bowiem regulację temperatury i stopnia wilgotności. Wielu klientów regularnie przychodzi do kawiarni na lampkę wykwintnego wina. Warto więc mieć ten szczegół na uwadze przy planowaniu wyposażenia takiego lokalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here