PODZIEL SIĘ

Mianem diety wegetariańskiej określa się sposób żywienia, który polega na wykluczeniu produktów pochodzenia zwierzęcego. Powody przejścia na tego typu dietę mogą być różne — światopoglądowe, ekologiczne czy ekonomiczne. Jakie są główne zalety jadłospisu wegetariańskiego?

Zalety diety wegetariańskiej

Dlaczego warto już dziś rozważyć przejście na dietę wegetariańską?

  • Podstawą takiego jadłospisu są warzywa i owoce, co sprawia, że jest on bogaty w błonnik. Odpowiada on za przyspieszenie pracy jelit i redukcję poziomu tak zwanego „złego” cholesterolu. Co więcej, błonnik zawiera szereg witamin i minerałów o właściwościach antyoksydacyjnych. Wpływają one na profilaktykę chorób układu krążenia i zmniejszą ryzyko wystąpienia nowotworów. Połączenie dużej ilości warzyw i owoców z ograniczeniem produktów przetworzonych sprawia, że dieta wegetariańska charakteryzuje się odpowiednim stosunkiem potasu oraz sodu.
  • Osoby stosujące dietę wegetariańską są w grupie niskiego ryzyka, jeżeli chodzi o zachorowanie na cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze, otyłość, kamicę nerkową, hemoroidy czy zaparcia.
  • Wyeliminowanie z codziennego jadłospisu mięsa i produktów mięsnych przekłada się na zmniejszone zagrożenie dla zdrowia ze strony antybiotyków, nitrozoamin, węglowodorów aromatycznych czy leków weterynaryjnych, które to prowadzić mogą do szeregu różnych chorób.

Rodzaje diet wegetariańskich

Wyróżnia się kilka podstawowych rodzajów wegetarianizmu. Są nimi:

  • Weganizm — to jadłospis wykluczający mięso, ryby, jajka, nabiał oraz inne produkty pochodzenia zwierzęcego.
  • Laktowegetarianizm — to jedna z mniej radykalnych odmian diety wegetariańskiej. Osoby ją stosujące, z codziennego jadłospisu, poza mięsem i rybami, wykluczają także jajka. Dieta ta dopuszcza stosowanie nabiału.
  • Semiwegetarianizm — dieta wykluczająca mięso czerwone (wołowinę oraz wieprzowinę) i dopuszczająca mięso białe (dróg oraz ryby). Osoby na takiej diecie spożywają jajka i nabiał.
  • Pescowegetarianizm — odmiana semiwegetarianizmu, która polega na wyłączeniu z codziennego jadłospisu mięsa czerwonego oraz drobiu i pozostawieniu ryb oraz owoców morza.
  • Frutarianizm — mianem tym określa się dietę wegetariańską dopuszczającą spożywanie wyłącznie surowych warzyw oraz owoców, których zerwanie nie dopuści do śmierci rodzącej je rośliny.
  • Witarianizm — osoby stosujące tego typu dietę jedzą wyłącznie te warzywa i owoce, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Dopuszczalne jest tutaj podgrzewanie ich do temperatury nie przekraczającej 41 stopni Celsjusza. Witarianie uważają, że smażenie oraz gotowanie przyczynia się do utraty składników odżywczych znajdujących się w warzywach i owocach.
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPogrzeb bliskiej osoby

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here